Park uspomena
Značajni umjetnički radovi na groblju Kozala
Grobnice i spomenici koji odražavaju bogatu kulturnu baštinu najstarijeg groblja u Rijeci.

Povijest groblja Kozala

Prvo zemljište za potrebe kozalskoga groblja kupljeno je bilo već 1771. godine. U sljedećih 150 godina, groblje je bilo prošireno nekoliko puta, a njegov brz razvoj potaknuo je razmišljanja o njegovu sustavnijem uređenju. Oko 1924. godine, groblje Kozala dobilo je svoj konačni planimetrijski oblik, a tada je također dosegnulo i njegovu najveću moguću površinu.

Groblje Kozala je danas izdužena bubrežasta oblika, sastavljena od dvije gotovo ovalne površine, s glavnom poprečnom alejom na mjestu njihova dodira. Središnja aleja vodi suprotnoj strani ovalne vrtače u kojoj je groblje, prema najstarijoj grupi obiteljskih grobnica podignutih u pedesetim i šezdesetim godinama 19. stoljeća. Desno od ulaza je istočna, starija polovica groblja, koju čine tri veće cjeline. Zapadna polovica groblja lijevo je od ulaza, također s tri cjeline.

Groblje Kozala kao kulturno dobro

Uz kozalsko groblje, kao zadnje počivalište, vezuju se mnoga znamenita imena iz riječke prošlosti. Oni su vrlo često pokapani u grobovima čija se arhitektura odlikuje stilskim vrijednostima. Pored ostalog, groblje je prepoznatljivo i po izvanredno uspješno uklopljenim čempresima, koji daju pečat njegovoj pejsažnoj arhitekturi.

Uvažavajući, međutim, povijesno-umjetničku važnost cjeline groblja Kozala, zbog ukupnosti njegova spomeničkog blaga, kao i njegove pejsažne arhitekture, Ministarstvo kulture 10. je listopada 2001. donijelo rješenje kojim groblje Kozala dobiva status kulturnog dobra, te se upisuje u popis preventivno zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Nadalje, Komunalno društvo Kozala punopravni je član Udruženja značajnih groblja u Europi (ASCE) i član Put europskih groblja (European Cemeteries Route).