"
Park uspomena

Kulturni dani za škole

Učenje povijesti i geografije na otvorenom uz pomoć informacijskih tehnologija.

KD Kozala d.o.o. Rijeka je od 2004 godine član Udruženja značajnih groblja u Evropei (ASCE) i aktivan član projekta Put europskih groblja. Organizacija ASCE je najveća i najvažnija organizacija ove vrste koja čuva i predstavlja groblja kao važan dio kulturne povijesne i umjetničke baštine Europe. Od osam groblja u Rijeci koje upravlja KD Kozala, groblje Kozala i Trsat priznata su kao značajna groblja Europe.

Groblja: povijest i umjetnost u pričama

Groblja nude pravo bogatstvo priča i spoznaja koje se dotiču svakoga. Kada slušamo odabrane životne priče ljudi vezane uz spomenike, kipove, simbole, zapise, postanemo mnogo osjetljiviji za učenje i razumijevanje povijesti.

Kulturni dan na grobljima Rijeke omogućuje da upoznamo mnogo slavnih osoba i događaja vezanih za lokalnu, regionalnu, nacionalnu ili europsku povijest. Na grobljima se nalaze značajni zapisi iz daleke povijesti i od važnih suvremenika, koji su ostavili svoj trag čak i u ovom stoljeću.

Spomenici su opisani povijesnim činjenicama i objašnjenjima simbola ili drugih pojedinosti, koji učenicima otkrivaju pogled na umjetničku i kulturnu vrijednost onoga što vide.

Groblja: geografija na dovoljno velikom prostoru

Groblje je veliko zemljopisno područje s mnogo orijentacijskih točki, što zahtijeva razumijevanje zemljovida ako želimo pronaći određeni spomenik.

Istodobno je groblje dovoljno malen, siguran i miran prostor na kojem si možemo uzeti vremena za orijentaciju. Kroz detalje saznajemo se dimenzijama i mjerilima, temelju geografskih smjera.

Groblja: različita upotreba informacijskih tehnologija

Povijesne činjenice, zemljopisne lokacije i mnoge zanimljive točke na grobljima Kozala, Trsat i Drenova spajaju se u ARtour mobilni platformi. Osim otkrivanja lokacija i čitanja činjenica, platforma nudi mnogo više:

  • kreiranje novih vlastitih točki i ruta
  • slušanje i kreiranje audio sadržaja
  • gledanje i dodavanje video sadržaja
  • kreiranje grupnih projekata

Tijekom kulturnog dana učenici će naučiti osnovnu upotrebu aplikacije ARtour i kreiranje vlastitih ruta.

Za darovite učenike aktivnosti se mogu nastaviti u školi, kada povezuju svoje nalaze u nove projekte, dodaju audio ili video zapise. Najzanimljivije rute bit će predstavljene u sklopu aktivnosti ASCE i objavljene kao dio ponude za posjetitelje groblja.