"
Park uspomena

Program kulturnog dana: Njihova priča. Naša priča.

Upoznavanje grada preko groblja, najveće društvene mreže na svijetu.

Kulturni dani za škole su dugoročni projekt u kojem školam nudimo kratke programe za učenje o kulturnoj baštini europskih groblja, povijesti, geografiji i korištenju informacijskih tehnologija na groblju i u gradu.

Kulturna baština europskih groblja i društvene mreže

Uvodnu prezentaciju izvodi g. Dušan Vrban, menadžer Puta europskih groblja (CEMR). U ovom dijelu učenici kroz video i slike upoznaju groblja u drugom svjetlu.

Sa šetnjom kroz nekim od najvećih europskih groblja, impresivnih spomenika i priča, učenici otkrivaju povijesno, umjetničko, kulturno i arhitektonsko značenje groblja. Nakon općeg pregleda nastavljamo s grobljima u Rijeci i stvaranjem groblja Kozala, koje je na popisu značajnih groblja Europe.

Cijela prezentacija odvija se na zanimljiv način, jer se groblja prikazuje u svjetlu društvene mreže i razgovara se o nekim neobičnim točkama i sadržajima. Među prezentacije, više puta podsjećamo i obrazujemo učenike o pametnoj i sigurnoj upotrebi interneta.

Procijenjeno vrijeme: 20 minuta.

Mobilni vodič za neovisno istraživanje

Učenici dobiju upute o instaliranju i korištenju ARTOUR mobilne aplikacije, uz pomoć koje će onda na groblju sami pronaći 4 točke s posebnog popisa, koji je prilagođen razdoblju i sadržaju.

Učenici hodaju uz groblje sami ili u pratnji učitelja (po dogovoru), a njihova je zadaća locirati točke (geografske vještine) i upoznavanje priča (povijest, baština).

Po završetku zadatka vraćaju se na početnu točku, gdje moraju na kratko prezentirati sadržaj.

Učenici dobiju otisnute razglednice koje ih popunjavaju, po dogovoru fotografiraju i objave na društvenim mrežama. Za sve zadatke će dobiti točne upute i objasnjeno namjenu - promocija kulturne baštine na grobljima.

Procijenjeno vrijeme: 45 minuta.

Ostale informacije

Program se provodi na groblju Kozala, traje do dva sata i namijenjen je grupi do 40 učenika. Program počinje i završava u kapeli na glavnom ulazu.

Po dogovoru, moguće su prilagodbe na sadržaju - izbor točaka za učenike i aktivnosti.

Izvršenje kulturnog dana je besplatno prema prethodnim dogovorom.

Za sudjelovanje, ispunite obrazac za prijavu, na temelju kojeg ćemo Vas kontaktirati.