"
Park uspomena

Udruženje značajnih groblja u Europi (ASCE)

Udruženje značajnih groblja u Europi (Association of Significant Cemeteries of Europe) najveća je i najznačajnija organizacija, koja brine o grobljima povijesne i umjetničke vrijednosti. Misija ASCE je promoviranje i podizanje svijesti o važnosti i vrijednosti značajnih europskih grobalja kao jednog od temelja kulturne baštine, povijesti i umjetnosti.

Danas udruženje, osnovano u Bologni 2001. godine, povezuje preko 180 značajnih grobalja iz 22 države Europe.

Kao značajna groblja Europe prepoznata su i riječka groblja Kozala i Trsat, te su uvrštena uz bok velikim grobljima Europe, Pariza, Beča, Londona, Berlina, Milana, Rima i drugih ne manje značajnijih europskih groblja.

Projekti udruženja ASCE

U okviru udruženja provode se brojni međunarodni projekti, koji na svoj način dopunjuju i nadograđuju misiju, poput projekata:

  • Dani baštine europskih grobalja (WDEC)
  • Put europskih groblja
  • Mobilni vodič ARtour
  • Simboli na grobljima

Kozala kao član ASCE

KD KOZALA d.o.o. Rijeka udruženju se priključila već 2004. godine. Aktivno sudjeluje u radu i godišnjim konferencijama putem kojih su groblja Kozala i Trsat predstavljene u više navrata široj publici Europe.

Među prvima pridružili smo se i obilježavanju WDEC-a -Week of Discovering European Cemeteries – Tjednu upoznavanja europskih groblja.  Ovom prilikom, posjetiteljima uz prigodni prateći program s muzičkom pratnjom, izložbu fotografija i stručno vodstvo prezentiramo vrijednu baštinu groblja.

Aktivno smo pridruženi i projektu Put europskih groblja - European Cemetery route, koji osim misije ASCE-e o važnosti i vrijednosti značajnih europskih grobalja, za cilj ima i povećanje turističkih obilaska grobalja, pa tako i riječkih. U tu svrhu, od 2017. godine posjetitelji imaju mogućnost upotrebe mobilne aplikacije ARtour za obilazak groblja Kozala, Trsat i Centralnog gradskog groblja Drenova.

Značenje udruženja ASCE za Rijeku i njezina groblja

Groblja Kozala i Trsat kojima upravlja KD Kozala priznata su kao značajna groblja Europe, što pozitivno utječe njihovu prepoznatljivost u Hrvatskoj i u Europi.