"
Park uspomena

Put europskih groblja (European Cemeteries route)

Put europskih groblja međunarodni je projekt u okviru udruženja ASCE, započet 2009. godine. Do danas projektu se priključilo više od 60 turistički zanimljivih groblja iz 20 europskih država.

Smisao projekta

Put europskih groblja nadopunjuje osnovnu misiju udruženja ASCE: širenje svijesti o značaju europskih groblja. Pri tom je bitno razumijevanje, da groblja nisu značajna svako za sebe kao dio baštine grada, u kome se nalaze, nego odražavaju povijesni, kulturni, društveni, arhitekturni i umjetnički razvoj cijele Europe.
Aktivnosti projekta usmjerene su prije svega turističkom promoviranju groblja.   Organiziranjem turističkih obilaska, priredbama i drugih aktivnostima, koje se vrše na grobljima, članovi projekta žele približiti groblja posjetiteljima i povećati broj turističkih posjeta.

Brojna groblja muzeji su na otvorenom. Povezuju povijest, umjetnost i prirodu te su kao takva mjesta turistički zanimljiva odredišta koje vrijedi posjetiti u svakom gradu.

Mobilni vodič ARtour

Tijekom posjete i istraživanja groblja, kao pomoć, posjetitelji se  mogu poslužiti mobilnom aplikacijom ARTOUR. Dostupna je besplatno iz trgovina aplikacija Google Play ili AppStore,  te su u njoj dostupne informacije o značajnim objektima na  grobljima Kozala, Trsat i Centralnom gradskom groblju Drenova.

Riječka groblja kao dio Puta europskih groblja

Groblja Kozala i Trsat uključena su u Put europskih groblja. Na tim grobljima nalaze se brojni međunarodno značajni spomenici ili umjetnička djela, koja su zanimljiva za turističku posjetu.
Istodobno, obzirom na bogatu povijest Rijeke, groblja su i mjesta koje posjećuju inozemne delegacije  u počast preminulim značajnim osobama ili na taj način obilježavajući događaje svojih zemalja.

Upravljanje turističkim posjetima izazov je za sva groblja, jer to su prije svega prostori pokopa i posjeta rodbine preminulih, a s druge strane bitan su element i usku su vezana za osnovnu djelatnost Društva.

Put europskih groblja pokušava naći umjereno rješenje za istodobno turističku posjetu i promociju takvih posjeta te omogućavanje neometanog izvođenja osnovne pogrebne djelatnosti.

Daljnji razvoj riječkih groblja i prepoznatljivost baštine na njima, u tom kontekstu ovisno je od suradnje ostvarene u Putu euvropskih groblja. Stoga će KD KOZALA i ubuduće još intenzivnije surađivati u tom projektu i drugim projektima ASCE.