"
Park uspomena

Obilazak europskih grobalja 2020

Priče iz Hrvatske...

Groblja se sve više otvaraju kao novi prostori turističkih posjeta i kulturnih manifestacija. U tom kontekstu vrlo je značajno isticanje groblja kao dijela kulturnog turizma. U cilju njegova poticanja, Put europskih groblja (European Cemeteries Route) u 2018. godini započeo je projekt Obilazak europskih grobalja (European Cemeteries Tour).

KD Kozala Rijeka, zajedno s partnerima iz Zagreba i Zadra, predstavlja prvog organizatora projekata Obilazak europskih grobalja 2020, tijekom kojeg priče iz Hrvatske će biti predstavljene.

Opis projekta

Projekt održati će se od 13. do 15. Svibnja 2020. godine. Organizirat ćemo 3-dnevnu turneju po značajnim grobljima naših gradova s bogatim dodatnim kulturnim programom. U sklopu turneje organizirat će se vođeni obilasci groblja, radionice na tematiku turizma na grobljima i sudjelovanje u kulturnim sadržajima gradova. Posebno ističemo muzičku manifestaciju na otvorenom, na prostoru Centralnog gradskog groblja Drenova u Rijeci.

Projekt je kombinacija inozemnog gostovanja i inozemnog putovanja. Svaka sljedeća turneja, imat će obavezu predstaviti povezanost s turnejom prije. Tako će sljedeći domaćini projekta European Cemeteries Tour morati u svoj program uključiti dio hrvatske kulture i groblja.

Turisti, domaćini i ostali posjetitelji Hrvatske mogu turneju obraditi i samostalno. Sadržaji će u cijelosti biti stavljeni u mobilnu aplikaciju i platformu ARTOUR. Na taj način osigurano je da je projekt zanimljiv mladima. Turneja kroz gradove i groblja, koja će biti spremna u sustavu ARTOUR, biti će kasnije slobodno dostupna svim zainteresiranima (obiteljima, školama,…) za samostalne ili organizirane izlete.

Projektni partneri