"
Park uspomena
Aleja branitelja domovinskog rata
Na samom ulazu u C.G.G. Drenova s desne strane u tišini zelenila leži Aleja branitelja do koje vodi koridor oivičen zimzelenom živicom.

Grobna mjesta

U Aleji branitelja izgrađeno je 180 grobnih mjesta koja su unificirana, izrađena od kamena Kanfanara s istovjetnim uređenjem: slikom, natpisom, vazom, feralom i križem. Svako pojedino grobno mjesto namijenjeno je ukopu branitelja Domovinskog rata i prva sahrana obavljena je 18.12.1991.

Središnji križ

Na dnu aleje nalazi se Središnji križ: kameni masiv Kanfanara s reljefnim simbolom križa. Težina križa toliko je velika da je utonuo u kameni masiv. Oblikovan je da djelomično pod određenim kutom izranja iz kamena. U gledatelju budi osjećaj izdizanja – uspravljanja križa, a taj uspravljeni križ vizualno simbolizira ponos i pobjedu života.

Spomen obilježje

S desne strane u neposrednoj blizini križa nalazi se masivna okrugla ploča. Ovo je spomen obilježje šestorici dragovoljaca Domovinskog rata, na kojem stoji tekst:

„Blago mirotvorcima njihovo je kraljevstvo nebesko. Kao riječki dragovoljci HV-a Poginuli u Bilaju 14.12.1991. godine. Laka im bila hrvatska gruda. U znak sjećanja 118. brigada HV Gospić“.

Investitor i autori

Investitor: KD Kozala d.o.o. Rijeka

Idejno rješenje: Zlatko Kutnjak, ak.slik.

Koautor: Damir Emili, ing., Emili d.o.o. Rijeka