"
Park uspomena
Centralni objekt
Ceremonija pogreba? Rastanak ili pozdrav?

Trenutak je to kada će se raslojiti čovjek. Naše bezvrijedno tijelo dolje će zemlji, duša će, vjerujemo u nebo, a čovjek? Čovjek nastavlja u ljudima, u ljubavima, prijateljstvu, i svima, koji su svojim prisustvom sagradili raskoš ceremonije pogreba. Pogreb, trenutak je to za provjeru jer sve naše vrijednosti mjerljive su čak količinom i kakvoćom odnosa. Vrijedimo baš, i samo onoliko koliko nas ima u drugim ljudima.

Riječi su to autora, arhitekta Dinka Kovačića.

O centralnom objektu

Centralni objekt smješten je na južnom rubu groblja, parceli površine 17.000 m² od čega otvoreni prostori trgova, parkirališta i zelenih travnatih površina čine 13.800 m².

Dvoetažni objekt površine je 3.200 m², a funkcionalno je podijeljen na ceremonijalne prostore velike i male odarnice s pratećim sadržajima salona za obitelji, prostore za prijem i pripremu pokojnika, prostore za naručivanje i odabir pogrebne opreme i dogovaranje sahrane, grobne evidencije i izložbenog salona, prostora grobnog gospodarstva i smještaja administrativnog osoblja.

Izgradnja objekta

Radovi na izgradnji odvijali su se u razdoblju od 2005. do 2007. godine. Cijeli objekt oblikovan je bijelim kamenom, modrim staklom, bojanim betonom i maslinovim drvom, a skladnost pročelja postignuta je umjetničkim i tehničkim kombiniranjem navedenih materijala.

Umjetnički utjecaj

Prekrasne skulpture – kompozicije bijelih golubica kipara Vaska Lipovca, koje na naročito suptilan način ispunjavaju prostor, uvelike doprinose spomenutom dojmu. Raskoši odarnica svakako veliku ulogu daje modri stakleni krov, otvori i tirkizne krijesnice.

Položaj i geografija

Položaj objekta, s jedne strane široke vizure prema pučini, i s druge strane na zeleno okruženje i hortikulturu groblja iskorištene su u potpunosti, naročito rastvarajući široke klizne staklene stijene kada se odarnice produžuju na pripadajuće trgove s trijemovima, te uistinu postaju jedinstven ceremonijalni prostor. Do Centralnog objekta dolazi se centralnom pješačkom alejom.

Investitori i autori

Investitori: Grad Rijeka i KD KOZALA d.o.o. Rijeka

Projektant: Arhitektonski biro

Dinko Kovačić d.o.o. Split sa suradnicima