"
Park uspomena

WDEC 2023

Tjedan upoznavanja groblja Europe 2023 u Rijeci, održan je od 22. do 31. svibnja i posvećen je grobljima Trsat i Kozala.


KD Kozala d.o.o. i ove godine obilježuje Tjedan upoznavanja groblja Europe. Po prvi puta manifestacija je održana 2015. godine, i kroz ove godine naši su je sugrađani prepoznali kao još jedan način upoznavanja povijesti grada.

Ovogodišnja tema: Groblja Trsat i Kozala

Tema ovogodišnjeg obilježavanja diljem Europe je "Groblja za zdravlje i blagostanje" (engleski "Cemeteries for health and wellbeing"). Drugim riječima – ukazivanje na to kako odnos prema groblju može unaprijediti naš život. Smisao života i treba sagledati kroz prizmu mjesta od kojeg mnogi zaziru ne želeći se suočiti s jedinom istinom da je krug života i smrti stalna mijena u prirodi, i da je čovjek tek dio nje. Groblja nisu samo mjesta rastanaka, opomena i suočavanja s vlastitom prolaznošću, već su i mjesto na kojima se ogleda kultura, napredak i zrelost neke zajednice, povijesni izvori. Odnos prema životu odgleda se i na odnos i brigu koju imamo prema grobljima, a s ponosom možemo reći da su riječka groblja već odavno postala Dio života, dio ovog grada. Postala su parkovi i šetnice koje prolaznici ne zaobilaze, već upravo suprotno.

Tjedan upoznavanja groblja Europe 2023, održan je od 22. do 31. svibnja 2023. godine.

Program

Program je započeo u ponedjeljak, 22 svibnja u 11.00 sati otvorenjem izložbe na Korzu, sa fotografijama grobnih mjesta na grobljima Trsat i Kozala.

Istog dana, u 18 sati uz muzičku pratnju u izvedbi učenika i pratnji profesora Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka održan je obilazak groblja Trsata uz stručno vodstvo povjesničarke umjetnosti Daine Glavočić.

Obilazak groblja Kozala, održan je u srijedu, 24. svibnja s početkom u 18 sati također uz muzičku pratnju u izvedbi učenika i pratnji profesora Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Rijeka.

Ostali dani namijenjeni su individualnim posjetama grobljima Kozala i Trsat uz pomoć posebne brošure pripremljene za ovogodišnji Tjedan upoznavanja groblja Europe.

Neke fotografije obilazaka groblja možete pogledati u fotogaleriji.