"
Park uspomena

WDEC 2022

Tjedan upoznavanja groblja Europe 2022 će biti posvećen otkrivanju grobova umjetnika na grobljima Kozala i Trsat.

KD Kozala d.o.o. i ove je godine obilježuje Tjedan upoznavanja groblja Europe. Po prvi puta manifestacija je održana 2015. godine, i kroz ove godine naši su je sugrađani prepoznali kao još jedan način upoznavanja povijesti grada.

Ovogodišnja tema: Grobna mjesta umjetnika

Tjedan upoznavanja groblja Europe 2022, koji se održava od 23. do 31. svibnja, bit će fokusiran na umjetnike koji su svoje posljednje počivalište pronašli na riječkim grobljima.

Program

Program počeo je u ponedjeljak, 23. svibnja u 11.30 sati otvorenjem izložbe na Korzu. Izloženih je 16 fotografija grobnih mjesta na grobljima Kozala i Trsat u kojima su sahranjeni umjetnici raznih profila.

Istog dana, u 18 sati održao se je obilazak groblja Kozala uz stručno vodstvo povjesničarke umjetnosti Daine Glavočić. Tijekom edukativne šetnje i upoznavanja s grobljem obilazila su se grobna mjesta umjetnika koji su sahranjeni na ovom groblju.

Obilazak groblja Trsat, također s Dainom Glavočić održat će se u srijedu, 25. svibnja također s početkom u 18 sati.

Ostali dani namijenjeni su individualnim posjetama grobljima Kozala i Trsat uz pomoć posebne brošure pripremljene za ovogodišnji Tjedan upoznavanja groblja Europe.


Snimke s otvorenja izložbe, press konferencije i obilazaka groblja možete pogledati u fotogaleriji.