"
Park uspomena

WDEC 2024

Tjedna upoznavanja groblja Europe 2024, koji se u Rijeci održao od 14. do 31. svibnja, bio je posvećen hortikulturi na najvećem riječkom groblju Drenova.

Jedan od načina kako javnosti približiti i ukazati na baštinu kojima groblja obiluju je i obilježavanje Tjedna upoznavanja groblja Europe (Week of Discovering European Cemeteries). KD KOZALA obilježavanju se priključila 2015. godine, i kroz ovih deset godina manifestacija je postala prepoznata među posjetiteljima zahvaljujući stalno novim pričama koje otkrivaju povijest našeg grada.

Održivost okoliša i klimatske promjene

Tema ovogodišnjeg obilježavanja diljem Europe bila je "Održivost okoliša i klimatske promjene".

Članice ASCE, ali i druga europska groblja odlučni su saveznici u zajedničkoj borbi protiv klimatskih promjena. Već godinama rade na njegovom ublažavanju kroz širok raspon akcija i inicijativa koje pokazuju snažnu predanost okolišu. Kroz razne se aktivnosti uključuju u odgovorno korištenje fosilnih energija i voda, uključivanje obnovljivih izvora energije, poštivanje biološke raznolikosti biljaka i faune groblja, poboljšanje autohtone vegetacije, odgovorno gospodarenje otpadom i elektrifikaciju voznog parka.

Tjedan upoznavanja europskih groblja te godine nastojao je kroz različite događaje i aktivnosti podići svijest o važnosti suočavanja s klimatskim promjenama te prikazati različite načine na koje groblja i njihovi posjetitelji mogu doprinijeti smanjenju negativnog utjecaja na okoliš.

Tjedan upoznavanja groblja Europe u Rijeci

Tjedan upoznavanja groblja Europe u Rijeci obilježen je od 14. svibnja do 31. svibnja.

Program je započeo u ponedjeljak, 14. svibnja, svečanim otvaranjem izložbe postavljene na postamentima na Korzu. Izložba je sugrađane i posjetitelje upoznala s hortikulturom koja obiluje na najvećem riječkom groblju Drenova, ističući njegovu povezanost s prirodnim okolišem.

Hortikultura je vrijedan dio svakog groblja kojem se posvećuje posebna briga u održavanju, uređenju i oplemenjivanju. Naša su groblja gradski parkovi. Raznolikost hortikulturnih vrsta, pažljivo planiranih i raspoređenih, pozivaju posjetitelje groblja na opuštajuće šetnje, stvarajući prostore intimnosti te obogaćujući prostor bogatim koloritom, oblicima i mirisima, brojne geometrijske oblike i forme bilja, koje se isprepliću i nadopunjuju s raznolikim reljefom, stvarajući izvanrednu prirodnu dinamiku groblja.

Program je nastavljen u ponedjeljak, 27. svibnja, u 18.00 sati, s obilaskom Centralnog gradskog groblja Drenova, uz glazbenu pratnju u izvođenju učenika Glazbene škole Ivana Matetića Ronjova, pod mentorstvom, te s izlaganjem fotografija biljnih vrsta i edukativnom šetnjom uz stručno vodstvo gospodina Gorana Huljenića, mag.ing.silv. – Urbani šumari d.o.o. Novo Čiče.

Ostali dani bili su rezervirani za individualne posjete i obilaske groblja, uz pomoć mobilne aplikacije ARTOUR.