Park uspomena

Put evropskih groblja (European Cemeteries route)

Put evropskih groblja međunarodni je projekt u okviru udruženja ASCE, kojeg početki se nalaze u 2009 godini. Danas je u projekt uključenih više od 60 groblja iz 20 evropskih država, koja su zanimljiva za turističku posjetu.

Smisao projekta

Put evropskih groblja nadograđuje osnovnu misiju udruženja ASCE, naime širenje svesti o značaju evropskih groblja. Pri tom je bitno razumijevanje, da groblja nisu značajna svako za sebe kao dio baštine grada, u kome se nalaze, nego odražavaju istorijski, kulturni, društveni, arhitekturni i umjetnički razvoj cijele Evrope.
Koncept, kojeg projekat sa svojim aktivnostima proširava, jeste turističke posjete groblja. Sa organizovanjem vodenih razgleda, priredbi i drugih aktivnosti, koje se vrše na grobljima, članovi projekta žele približiti groblja posjetiteljima i povisiti broj turističkih posjeta.

Brojna groblja muzeji su na otvorenom. Povezuju istoriju, umjetnost i prirodu te su kao takva mjesta turistički zanimljive točke, koje vrijedi posjetiti u gradu.

Mobilni vodič ARtour

Tijekom posjete i istraživanja groblja u pomoć vam je mobilna aplikacija ARTOUR. Besplatno se prenosi iz trgovina aplikacija Google Play ili AppStore te u njoj možemo naći sve informacije o značajnim točkama groblja Kozala i Trsat.

Riječka groblja kao dio Puta evropskih groblja

Groblja Kozala i Trsat uključena su u Put evropskih groblja. Na tim grobljima nalaze se brojni međunarodno značajni spomenici ili umjetnička djela, koja su zanimljiva za turističku posjetu. Ta groblja se istodobno posjećuju sa strane različitih stranih delegacija, koje dolaze poćastiti značajne osobe ili događaje svojih zemalja.

Upravljanje turističkim posjetama znači poseban oblik i izazov za groblja, jer su to prostori pokopa i umirenih posjeta rodbina, a po drugoj strani bitna su za turističku posjetu, koja može u slabo kontrolisanim uvjetima biti neprijatna za osnovnu djelatnost.

Put evropskih groblja pokušava naći umjereno rješenje za istodobno turističku posjetu i promociju takvih posjeta te omogućavanje normalnog izvođenja osnovne djelatnosti.

Daljnji razvoj riječkih groblja i pohranjivanje baštine na njima je vrlo ovisno u tom kontekstu od saradnje u Putu evropskih groblja. KD Kozala će stoga u sljedečim godinama još intenzivnije da surađuje u tom projektu i drugim projektima ASCE.